Ahlan Ya Ramadhan

رمضان 2

Ramadhan Kariem….
Semoga Ramadhan kali ini akan menjadikan kita sebenar-benar hamba. Kerap kali kita menyambut Ramadhan dengan azam dan semangat yang berkobar-kobar. Ada yang sudah menyusun jadual ibadahnya, ada juga yang menyusun senarai barang dan perhiasan untuk di beli bagi persiapan raya, kalau di offices pula, akak2 dah mula sibuk menerima tempahan buat kuih raya, di kedai2 jahit dah siap menerima tempahan baju raya dan sebagainya…

Moga juga di Ramadhan ini, niat puasa dan matlamat puasa ini benar-benar selaras dengan kehendak Tuhan. Iaitu melahirkan hambaNya yang bertaqwa. Sesuai dengan firmanNya “Mudah-mudahan kamu menjadi orang yang bertaqwa”. Ramai manusia yang berpuasa kerana puasa di bulan ini adalah suatu perkara yang diwarisi turun temurun, ada juga puasa kerana dengan tujuan nak sambut raya- kalau tak posa maka tak leh nak raya, ada yang puasa kerana nak diet, ada juga yang posa kerana tak mahu nanti dikatakan orang bahawa dia tak berpuasa. Dan pelbagai lagi sebab musabab manusia berpuasa. apa pun, biarlah puasa itu akan menjadikan kita di akhirnya tetap ikhlas kerana Allah.

رمضان 1

Matlamat puasa itu iailah mendidik jiwa, mengekang nafsu, menyubur hati dan merendahkan diri. Jiwa terdidik dengan kesabaran, nafsu dikekang dengan kelaparan, hati di subur dengan ibadah, diri dikuasai dengan dengan keinsafan. Berusahalah, berjuanglah sebaiknya di Ramadhan ini dengan sebenar-sebenar usaha dan perjuangan. Barangkali mungkin ini Ramadhanku yang terakhir….

Beristighfarlah, merintihlah, tangisilah diri yang kerdil ini di bulan Ramadhan moga Allah memberikan keampunanNya terhadap kita yang hina ini. Teringat suatu hadith yang masyhur, bila mana Nabi SAW menaiki mimbar baginda untuk berkhutbah, Nabi mengucapkan Amiin sebanyak tiga kali. Seusai bersolat, para sahabat bertanya apa yang berlaku di mimbar tadi. Jawab Nabi: Jibril telah mendatangiku seraya mengatakan “Katakan “amiin” wahai Muhammad kepada doa-doaku. Pertama, Celakalah sesiapa yang disebut nama Muhammad SAW lantas tidak berselawat ke atasnya. Nabi berkata:’Amiin’. kedua, Celakalah sesiapa yang mendapati kedua ibubapa atau salah satunya ketika tua lalu mereka tidak berbakti kepada mereka”. Nabi menjawab :’Amiin’. Ketiga, Celakalah bagi mereka yang mendapati ramadhan lalu ia keluar darinya sedang ia tidak diampunkan oleh Allah akan dosa2nya”.

رمضان 3

Nah, insafilah dan renungilah hadith tersebut. semoga kita mendapat pengajarannya. Amiin. Selamat menyambut Ramadhan 1430H. Selamat mendaftar sebagai peserta Kursus Ramadhan 1430 H dan selamat bergraduat dengan cemerlang… Amiin.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Tenangkan Minda

One Comment on “Ahlan Ya Ramadhan”

  1. usimkini Says:

    isu hangat dan terkini! warta kampus, dari mahasiswa untuk mahasiswa..layari http://usimkini.blogspot.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: